keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Laskelmia

Rupesin tänään ihan silkasta mielenkiinnosta tekemään laskelmia siitä, millaisia summia rahaa perus viikonloppuherkuttelija voikaan laittaa rahaa ravinneköyhiin "herkkuihin".

Säästyisikö vuodessa rahat ulkomaan matkaan jättämällä karkit, sipsit, pullat ja siiderit ostamatta?

Kuvitellaan että, henkilö syö viikon aikana:

200 g pussin karkkia viikonlopun aikana, 1,5 €
150 g sipsejä perjantaisessa leffaillassa. 1,25 €
1 suklaapatukan nälän yllättäessä kauppareissulla 0,7 €
3 pullaviipaletta kahvin kanssa arkisin (paljon kaupan pullat maksavat? eimitäänhajua) 1,2 €
2 kuivaa omenasiideriä viikonlopun kunniaksi 5 €

Vuositasolla mitattuna rahaa kuluisi:

karkkiin (1,5x52) = 78€
sipseihin (1,25x52) = 65€
suklaapatukoihin (0,7x52) = 36€
kahvipullaan (1,2€x52) = 62,4€
siideriin (5x52)= 260€ !

yhteensä 501,4 €

Huom! Laskelmat on tehty yhden henkilön kulutus huomioon ottaen. Kahden henkilön matkakassaan pamahtaa jo 1000€ poistamalla turhat herkut ruokavaliosta. Suht köyhänä opiskelijana summat kuulostavat suurilta, varsinkin kun tiedän miten pienistä ruokavalion muutoksista olisi kyse.

Karppaajahan on nämä muutokset ruokavalioonsa tehnyt ja säästää nyt 500€ vuodessa syömällä yksinkertaisesti parempaa ja ravitsevaa ruokaa. Tässä vaiheessa joku saattaisi sanoa karppauksen olevan kalliimpi ruokavalio kuin virallisterveellinen, eikä säästöä syntyisi ollenkaan tai jopa päinvastoin. Meillä, kahden hengen taloudessa, viikon ruokakulut ovat olleet 50-60€ kieppeillä (25-30€/hlö), kuukaudessa 200-250€. Tämä todistanee sen, ettei karppaus ole kallista. :)

Olisi ihan mielenkiintoista kokeilla, saisinko säästettyä vuoden aikana 500€ laittamalla jokaisesta "herkuttomasta" viikosta 10€ matkakassaan. Jos sorrun sipseihin, pullaan tai siideriin, vähennän matkakassaan laitettavaa viikkorahaa sen mukaan. Hmm, kuulostaa ihan mielenkiintoiselta haasteelta... :)

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintonen laskelma. Kannattaa kokeilla tota säästämistä tolla keinon. :) Sit voi ajatella niitä herkkuja ostaessaan että "jos mä nyt ostan tän karkkipussin se on pois mun säästöistä"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! :) Koko homma riippuu ihan itsestäni, kuinka kauas olen valmis venyttämään ulkomaan matkaa. Mitä tarkemmin pidän herkuttelun kurissa, sitä nopeammin pääsen nauttimaan reissusta. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...