sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Kilpirauhanen ei tykkää gluteenista, syö kookosöljyä!

Lueskelin eilen illalla juttuja kilpirauhasen toiminnasta. Useassakin lähteessä kävi ilmi, että gluteeni, tuo kehon yleismyrkky, on osasyyllinen kilpirauhasen toiminnan muutoksiin. Gluteeni voi aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhastulehdusta, josta seuraa monesti kilpirauhasen vajaatoiminta. Tämä puolestaan hidastaa aineenvaihduntaa ja vaikeuttaa sitä kautta esimerkiksi laihduttamista. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi oireilla todella monin eri tavoin. Mm. alilämpöisyys ja vilutus, ummetus, kalpea ja kuiva iho, pöhöttyneet kasvot, käheä ääni, kohonneet kolesteroliarvot, selittämätön lihominen, erilaiset lihaskivut, nivelten jäykkyys, kipu ja turvotus, väsymys, lihasheikkous, kuukautishäiriöt ja masennus voivat olla oireita kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Miksi aihe sitten kiinnostaa minua? Suvussani esiintyy kilpirauhasen vajaatoimintaa ja olen joskus epäillyt, että itselläkin taipumusta vajaatoimintaan olisi. Asiahan on helppo käydä selvittämässä lääkärillä, mutta sitä ennen kokeilen kotikonsteja syömällä vähähiilihydraattista ruokaa, gluteenittomasti. Eli käytännössä kaikki viljatuotteet, joita menee muutenkin enää hyvin mitätön määrä, jäävät pois. Muitakin muutoksia ruokavalioon tulee.

Luin myös kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävistä ruoka-aineista, ja todella monessa paikassa pomppasi esiin neitsytkookosöljy. Ylipäätään tyydyttyneen rasvan nauttiminen (voi ja kookosöljy) näyttävät kiihdyttävän kilpirauhasen toimintaa. Suositeltava annos nautittavaksi on 2-4 rkl päivässä. Tämän saa helposti käyttämällä munakkaan paistamiseen kookosöljyä, laittamalla aamu- ja päiväkahviin 1 tl kookoöljyä tai nauttimalla sitä suoraan purkista ihan sellaisenaan. Eikä maku ole lainkaan paha. :) Kookosöljy tukee muutenkin laihduttamista, mutta siitä jollain toisella kerralla.
Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän pitäisi pitää huolta A-vitamiinin, seleenin, sinkin ja mangaanin saannista. Nämä tukevat myös kilpirauhasen toimintaa. Sen takia mm. kalanmaksaöljyä on syytä lisätä ruokavalioon A-vitamiinin saannin takaamiseksi. Seleeni puolestaan muuttaa jodin kilpirauhashormoneiksi, ja on sen takia tarpeellinen. Sinkki tukee kilpirauhasen normaalia toimintaa ja mangaania tarvitaan tyroksiinin tuottamiseen.

Aloitin jo eilen kilpirauhasen "virkistyskuurin" laittamalla iltakahviini 1 tl kookosöljyä. Saman tein tänä aamuna, seuraavaksi ajattelin paistaa kinkkukiusauksen lopun kookosöljyn ja voin sekoituksessa. Karsin myös kuivakaapistani monia viljatuotteita. Vehnäalkiot ja -jauhot sekä vehnä- ja ruisleseet saivat antaa tilaa paremmalle ruoalle. Kaurahiutaleista en raskinut luopua, onhan kaura muutenkin se "vähiten huono" vilja, ainakin gluteenin puolesta.

Jotta rakas kilpirauhaseni saisi vielä lisää ravinteita, on päivän aikana luvassa rahkaisa marjasmoothie. Luin, että viinimarjoista ja mansikoista on apua kilpirauhasen toiminnalle.

Katsotaan kuinka käy, rupeaako oloni virkistymään, terveyteni kohenemaan, painokin saisi vielä muutaman kilon tippua. Tuleekohan minustakin kesään mennessä kuuma kissa, karppikissa? :)

 Lisää tietoa aiheesta löytyy esim. luontaisnetti.fi - sivustolta.

8 kommenttia:

 1. Nyt täytyy kyllä kiittää. Löysin jostain syövereistä tän sun blogin kun etsin tietoa kookosöljyn vaikutuksesta kilpirauhaseen. Ihan mahtavaa että joku tietää näitä juttuja, itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta enkä me ennen edes tienny että siihen vois mikään tommonen auttaa.. Joten, kiitos! :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos tiedoista.Eksyin myös vahingossa sivuillesi.Vajaatoiminta ongelmana myös minulla.Mietin vain mistä kummasta kookosöljyä voisin ostaa,muualta kuin tilaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Life-myymälästä löytyy neitsytkookosöljyä kolmessa eri koossa. Itse ostan aina isoimman purkin (1 litra), jossa kilohinta edullisin. Maksaa siis n. 20 € ja on todella riittoisaa!

   Poista
 3. Hei! Minulle on jäänyt epäselväksi, että onko mansikka suositeltava vai vältettävä? Joku toinen kehotti välttämään mansikkaa.
  -entä greippi?

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä kookosöljyvinkistä. Gluteeniton ruokavalio onkin käytössä vilja-allergioiden vuoksi. Minulla ja tyttärellä kilppariarvot aivan viitealueen alarajalla joten tätä testaamaan, kun olemma aivan rättipoikkipuhki väsyneitä ja kroppa jumissa. :)

  VastaaPoista
 5. Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa jo yli kymmenen vuotta. Ihan itse olen huomannut, että vähähiilihydraattinen ruokavalio pitää kropan kunnossa. Jos innostuu syöpöttelemään ja herkuttelemaan, on tiedossa aina muutaman päivän vatsakipu ja karppauslinja. Täytynee kokeilla myös tuota kookosöljyä.

  VastaaPoista
 6. Hei kuin sulla kävi? :) Olisi kiva tietää!!

  VastaaPoista
 7. Mulla alkanut kilpparin vajaatoiminta luultavasti jo 2007, oireena mulla kolme kertaa flimmeri, jokainen käännetty sähköllä. Ravintoasioita olen yrittänyt hoitaa kuntoon, mutta se tie ei ole helppo, kun suositukset muuttuu koko ajan. Mulla nuo kilpirauhasarvot on vielä ollu viitearvojen sisällä ja siksi olen ilman lääkkeitä, vielä. Pyrinkin siihen, että itse saisin itseni kuntoon, ravinnolla ja lisäravinteilla. Nyt on noin viikon ollu muut gluteeniviljat poissa ruokavaliosta, paitsi kaura. Voi olla, että sekin pitäisi jättää pois... Olisi kiva kuulla, miten muilla?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...