keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Näin minä karppaan

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut kirjoittavani jonkinlaisen tiivistelmän karppauksesta, josta kävisi lähinnä ilmi, mitä karppaus tarkoittaa omalla kohdallani.

Lähdetään liikkeelle perusasioista.
Miksi karppaan?

Lyhyesti ja ytimekkäästi. "Virallisterveellinen" ruokavalio ei sovi minulle, kuten ei monelle muullekaan. Karpatessa migreeni pysyy kurissa, atooppinen ihottuma ei oireile, painonhallinta on helppoa, unenlaatu on kohentunut ja sitä kautta vireystaso on läpi päivän parempi, vatsaoireista (turvotus, närästys) ei tietoakaan. Miksi en noudattaisi ruokavaliota, jonka avulla voin huomattavasti paremmin?!

Koska olen karpannut 2010 tammikuusta lähtien, uskallan jo puhua hieman kokemuksen syvällä rintaäänellä, mikä toimii, mikä ei. Tahdon kuitenkin muistuttaa, että tämä on vain minun tapani toteuttaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tapoja on varmasti yhtä monta kuin on toteuttajaakin, eikä yhtä oikeaa ruokavaliota ole olemassa. Paitsi, että viljoja ja valkoista sokeria ei tarvitse kukaan, mutta ei siitä sen enempää. :)

Siirryttyäni vhh-ruokavalioon jätin lautaselta pois perunan, pastan ja riisin. Niiden tilalle tuli iso keko salaattia,paprikaa, tomaattia, kurkkua ym. kasviksia. Aiemmin leivän päälle kuulunut voinokare sujahti nopeasti lautaselle kastikkeen muodossa. Juustoa saattoi syödä ihan sellaisenaan. Huom! Lihan määrä ei lisääntynyt lainkaan, kuten monesti ajatellaan.

Päivän hiilihydraatit pyörivät siinä 30-50g kieppeillä. Tuntuu sopivan minun kropalle parhaiten.
Gluteenia ja turhia lisäaineita pyrin välttämään. Ruoanlaitossa käytän suht reilusti mausteita ja hyviä raaka-aineita. Karppauksen aloitettuani opin käyttämään kasviksia hyvin monipuolisesti, toivottavasti blogini on todiste siitä. Makaronia ja perunaa ei ole tullut ikävä. :)

Mutta nyt asiaan.

Vakiokasviksiini kuuluu:
  
salaattia
tomaattia
kurkkua
paprikaa
sipulia
valkosipulia
punakaalia
valkokaalia
kukkakaalia
parsakaalia
kesäkurpitsaa
munakoisoa
avokadoa
rucolaa
 
Punakaalipaistos

Maitotuotteissa on tapahtunut myös suuri vaihdos. Käytännössä kaikki ovat vaihtuneet rasvaisempiin ja sitä kautta luonnollisempiin vaihtoehtoihin.

Tällainen on jääkaappini näkymä maitotuotteiden osalta:

täysmaitoa
kuohukermaa
kahvikermaa
kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
kermarahkaa (10%)
creme fraichea
juustoa (30%)
juustoraastetta (23%)
aurajuustoa

Smoothie rahkasta ja kermasta

Rasvoista suosin:

voita
kookosöljyä
miedon makuista oliiviöljyä

Riittävästi proteiinia lihan/kalan muodossa saan syömällä:

nauta-sika jauhelihaa
naudan paistijauhelihaa
kanaa
kananmunia
possua
kananpojan paistijauhelihaa
maksaa
katkarapuja
lohta
tonnikalaa
pekonia
makkaraa (80%lihaa)
leikkeleitä

Uunikana

Kana-parsa-paistos


Muita hyviksi havaittuja karppieväitä ovat:

oliivit
aurinkokuivattu tomaatti
ananas (pieninä määrinä)
fetajuusto
mozzarella
suolakurkku (tarkista hh)
marjat
tumma suklaa (väh. 70%)

Mikäli pieni leipuri sisälläni pyrkii esiin, kuivakaapistani löytyy:

mantelijauhoa
kookosjauhoa
kaakaojauhetta
psylliumia
sokerijuurikaskuitua (Fibrex)
erilaisia siemeniä (esim leipien päälle)
pellavansiemenrouhetta 


Jos kaipaan johonkin lisää makeutta (tapahtuu hyvin harvoin), käytän steviaa, hunajaa tai Lidlin makeututusnestettä (natriumsyklamaatti ja -sakariini).

Toivottavasti tämä selvensi hieman, mistä karppauksessa omalla kohdallani on kyse. Reseptejä ja muita vinkkejä hyvään oloon on blogi pullollaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...