perjantai 7. joulukuuta 2012

Olipa kerran dokumentti länsimaisesta ruokavaliosta

Katsoin tänään Yle 1:llä  esitetyn dokumentin Terveys lautasella. Kyseinen dokkari pureutui länsimaisen ruokavalion ongelmakohtiin mielestäni varsin kattavasti. Varsinaista uutta tietoa dokumentissa ei minulle ollut, mutta aiheesta tietämättömälle uskoisin ohjelman toimivan todellisena havahduttajana, kuinka huonoa ruokaa oikeasti syömme. Dokumentti on katsottavista YleAreenassa kuukauden ajan. Seuraavassa tekstissäni tavoitteenani oli avata hieman dokumentissa käsiteltyjä aiheita. Mikäli ette jaksa/pääse katsomaan kyseistä dokumenttia (kesto lähes 2 tuntia), toivon, että tämä kirjoitus aukaisee silmänne, herättää teidät todellisuuteen teollisen ruoan vaarallisuudesta.

Teollinen, länsimainen ruokavalio aiheuttaa yhä enemmän terveysongelmia. Syynä tähän on kasveihin pumpattujen torjunta-aineiden, ihmisille myrkyllisten lisäaineiden ja ruoan säilytykseen käytettävien muovien päätyminen syömäämme ruokaan, joka elimistöömme päästessään aiheuttaa lukuisia oireita/sairauksia.

Ensimmäiseksi dokumentissa keskityttiin torjunta-aineiden käyttöön. Ranskassa viljelijöillä, jotka käyttivät tiettyjä hyönteis-, ja rikkaruohon torjunta-aineita, oli havaittu keskimääräistä enemmän syöpiä ja neurologisia sairauksia. Viljelijät, toisin sanoen ihmiset, jotka työssään altistuivat suurillekin torjunta-ainepitoisuuksille, sairastuivat muita useammin mm. leukemiaan ja Parkinsonin tautiin. Yhteys näihin em. sairauksiin ja torjunta-aineille altistumiselle on myös tieteellisillä tutkimuksilla vahvistettu. Eräässä kohtauksessa näytettiin viljelijöitä työssään. He joutuivat olemaan täydellisesti suojattuja happinaamareine kaikkineen, ruiskuttaessaan torjunta-aineita kasveihin, jotka tulisimme myöhemmin syömään...

Terveysviranomaisten asettamat myrkyllisten aineiden saantisuositukset, niin ettei myrkylle altistumisesta aiheudu haittaa, saivat erityisen huomion dokumentissa. Kävi ilmi, että luvut ovat lähes tuulesta temmattuja. Lukuisista rottakokeista saadut tulokset suhteutettiin ihmisiin käyttämällä laskukaavaa, joka oli keksitty ilman mitään tieteellisiä tutkimuksia. Virheellistä tietoa esitettiin faktana ja sitä kautta ihmisille karsinogeeniset ja muuten myrkylliset aineet saatiin ujutettua ruokaamme, suureen osaan ruoastamme. Terveysongelmien räjähdysmäinen kasvu oli siis taattu.

Yksi suurista ongelmista länsimaisessa elintarviketeollisuudessa on länsimainen ruokateollisuuden ja terveysviranomaisten liian kiinteät kytkökset toisiina. Dokumentissa esitettiin, kuinka samat ihmiset pyörittävät ihmisille vaarallisten lisä- ja torjunta-aineiden tuotantoa, mutta myös laativat niistä saantisuosituksia. Yhtenä esimerkkinä mainittiin aspartaami. Henkilö, joka kuului Japanissa aspartaamia valmistavaan yhtiöön, valvoi sen saantisuosituksia Ranskassa ja tutki sen terveellisyyttä toisen järjestön nimissä. Tuotetta valmistavat yhtiöt rahoittivat tutkimuksia, joissa todettiin aspartaamin olevan täysin turvallista, kun täysin puoluettomat tutkimukset osoittivat aivan päinvastaista. Kun dokumentin tekijät huomasivat tämän epäkohdan viranomaisten toiminnassa ja lähtivät selvittämään asiaa heiltä, haastattelijoihin suhtauduttiin hyvin nihkeästi ja vilpillisesti. Asia kiellettiin kokonaan.

Aspartaamin ja mononatriumglutamaatin haitoista olen ollut tietoinen jo pitkään, mutta Terveys lautasella- dokumentti kertoi asiasta hyvin suoraan. Em. aineiden kerrottiin yhtään asiaa kaunistelematta tuhoavan aivoja. Siitä huolimatta teollinen, länsimainen ruoka on pullollaan näitä aineita ja sairaudet kukoistavat entistä yleisimpänä. Pahinta on se, että vaikka näiden aineiden vaarallisuus tiedetään, asialle ei tehdä mitään. Ihmiset ostavat kaupoista ruokaa, joka on ruoasta kaukana. Kuluttajien etu on mitätöntä verrattuna teollisuuden etuun. Raha menee terveyden edelle.

Tiettyjen lisäaineiden ja maanviljelyssä käytettävien torjunta-aineiden vaarallisuuden lisäksi dokumentissa kerrottiin varsin kattavasti muovin vaikutuksesta ruokaamme. Muovi ei kemialliselta rakenteeltaan ole kovin pysyvää ja näin ollen päästessään kosketuksiin ravinnon kanssa, siitä imeytyy sellaisia ainesosia ruokaamme, joita sinne ei missään nimessä pitäisi päätyä. Valitettavan suuri osa syömästämme ruoasta on kiinteästi kosketuksessa erilaisiin muoveihin: vauvoille juotetaan mikrossa lämmitettyä maitoa muovisesta tuttipullosta, einesruoat pakataan muovirasioihin, joissa ne sitten lämmitetään, myöskin mikroaaltouuneissa. Erilaisten säilyketölkkien (tonnikala, ananas) sisäpinta on kyllästetty muovilla. Erityisesti muovi, joka sisältää bisfenoli-A:ta, on tutkittu olevan erityisen haitallinen ihmisille. Hyvinkin pienet pitoisuudet vaikuttivat ihmisten hormonaaliseen toimintaan ja aiheuttavat lukuisia ongelmia. Naisilla kyseinen aine ennenaikaisti murrosikää, lisäsi rinta- ja sukupuolielinten syöpiä, sekä aikaisti vaihdevuosien alkua. Miehillä, jotka olivat altistuneet bisfenoli-a:lle havaittiin mm. huonontunutta spermanlaatua ja alhaisia testosteronitasoja.

Lisä- ja torjunta-aineita on tutkittu tähän mennessä pääasiassa yksittäin, miten esimerkiksi aspartaami vaikuttaa elimistössä. Dokumentissa kiinnitettiin huomio myös lisäaineiden yhteisvaikutukseen. Tutkimuksia siitä, miten lisäaineet yhdessä vaikuttavat elimistössämme, on tehty hyvin vähän ellei ollenkaan. On täysi mysteeri, kuinka esim. aspartaami, mononatriumglutamaatti, natriumnitriitti ja pieni annos bisfenoli-a:ta yhtäaikaa nautittuna saavat kehossamme aikaan. Rotille tehty tutkimus osoitti, että kolmen kemikaalin yhdistelmä, joista mikään ei yksinään aiheuttanut minkäänlaisia oireita, aiheutti 60% rotista vakavia sukupuolielimien epämuodostumia. Luvut ovat hälyttäviä.

Dokumentin katsottuani olen entistä vakuuttuneempi siitä, etten aio koskea pitkällä tikullakaan teolliseen moskaan, jota kaupat ovat pullollaan. Katsokaa dokumentti, aukaiskaa silmänne, herätkää todellisuuteen. Länsimainen, teollinen ruoka todellakin tekee meidät sairaiksi!


1 kommentti:

  1. Täytyykin katsoa jos saisi potkua ryhdistäytyä retkahduksien jälkeen! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...