sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Ajatuksia ateriarytmistä

"Syö 5-6 pientä ateriaa päivässä. Tällöin verensokeri pysyy tasaisena, eikä nälkä ja mieliteot pääse vaivaamaan ja laihduttaminen on helppoa..."

Varmaan jokainen meistä on kuullut kyseisen sanonnan terveellisestä ruokavaliosta. Mutta vannovatko kaikki tuon "syö kolmen tunnin välein vähän"-ajatuksen nimeen? Onko monen pienen aterian nauttiminen päivän aikana terveellisempää kuin esim. 2-3 ruoan ateriarytmi?

Viimeisen 2-3 päivän ajan olen oikeastaan täysin uhmannut kyseistä "syö kolmen tunnin välein"-tyylistä ateriarytmi-ihannetta. Päivääni on kuulunut parin kahvikupin ja pitkin päivää litkityn veden lisäksi yksi iso, lämmin ateria päivässä + 1 pieni välipala (rahka/smoothie/karppileipä). Minullekin on tullut pienenä yllätyksenä kuinka hyvä olo kahden aterian päivärytmillä on ollutkaan. Mitään mielitekoja ei ole ollut, lihaskuntoa olen jaksanut tehdä aivan normaalisti. Lisäksi ruokailuja on pystynyt lykkäämään parilla tunnilla eteenpäin kunhan olen muistanut juoda riittävästi vettä. (myöh. enemmän aiheesta.)

Tässä parin edellisen päivän ruokapäiväkirja:

15.12.

klo 12 juusto-mantelileipänen (voi, kinkku, juusto, 1 paistettu kananmuna, kasviksia) (n. 400 kcal)
klo 19 gluteenitonta pizzaa, paljon. (1350kcal: Hh 150g , R 60g, P 35g)

lisäksi pari kuppia kermakahvia ja vettä pari litraa
Liikuntaa: puolen tunnin lihaskuntorääkki kotona

16.12.

klo 16 gluteenitonta pizza, yhtä paljon kuin eilen (1350kcal: Hh 150g, R 60g, P 35g)
Illalla suunnitelmissa: 250g rahkaa+ kourallinen marjoja

lisäksi pari kuppia kermakahvia ja vettä pari litraa.

Kuten ruokapäiväkirjasta näkyy, aterioita on molempina päivinä ollut vain kaksi ja eilisillan pizzan ja tämän päivän ensimmäisen aterian (pizzaa sekin) välillä on peräti 21 tuntia. Siitä huolimatta nälkä ei ole pahemmin vaivannut. Ainoastaan tänään n. klo 14 aikaan mieleeni hiipi ajatus, josko alkaisin valmistamaan viikon ruokasuunnitelmaan kuuluvaa pizzaa. Kysäisin avokilta, kuinka nälkä hänellä on. Päätimme, että juomme pari lasia vettä, kupit kermakahvia ja syömme parin tunnin päästä.

Ruoka oli valmista hieman klo 16 jälkeen, eikä nälkä ollut siinä vaiheessa yhtään sen isompi kuin pari tuntia aikaisemmin, jolloin mieluilin ruokaa ensimmäisen kerran. Pizzan syötyämme ähky ei iskenyt lähellekään niin pahasti kuin eilen saman aterian kiskomisen jälkeen. Vointi on hyvä isosta ateriasta huolimatta.

Ruokailusta on nyt kulunut kolme tuntia enkä usko tarvitsevani ruokaa vielä muutamaan tuntiin. Tarkoituksena on joskus klo 22 aikaan syödä purkki rahkaa marjojen kera, nauttia pari kuppia yrttiteetä. Luultavasti sitä ennen käyn heittämässä reippaan kävelylenkin, jolla palauttelen lihaksia eilisestä kotitreenistä.

Em. harvennettua ateriarytmiä voisi ilmeisesti kutsua jonkinlaiseksi soturidieetiksi (Warrior Diet), ellen ole väärin käsittänyt. Googlettelin aiheesta hieman ja löysin myös keskustelufoorumeita pätkäpaasto-nimisestä ateriarytmityksestä. Siinä vuorokausi jakautuu kutakuinkin 16 tunnin jaksoon, jonka aikana henkilö ei syö lainkaan ja lopun 8 tunnin aikana syödään koko päivän energiatarpeen edestä. Viime päivien ruokarytmi näyttäisi muistuttavan melko paljon niin soturidieetin ideologiaa (sillä erotuksella, että pizzasta on tullut liikaa hiilihydraattia), mutta ruokavalioni muistuttaa myös paljon pätkäpaastoa.

Ensi viikolla ajattelin ihan tietoisesti jatkaa tällä 1-2 aterian päivärytmillä ja kokeilla, millaisia vaikutuksia sillä on omaan hyvinvointiini.

Soturidieetistä lisää:
http://www.compactfit.com/ravinto-soturidietti.html

Onko teillä kokeumuksia warrior-dieetistä tai pätkäpaastoilusta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...