maanantai 20. elokuuta 2012

Mitä juuston alta löytyy?


Tänä aamuna karppileipäni juuston alle oli livahtanut uusi herkku.

Perusaineksien (voi, tuorekurkku, juusto) lisäksi leikkeleen virkaa ajoi pari viipaletta keitettyä porsaan kieltä. Vitsi, että on hyvää! Jälleen on yksi hylly kaukaa kierrettävänä kaupassa käydessä, leikkeleosasto. :)

Ostin kahden kappaleen paketin porsaan kieliä, haeskelin reseptejä niiden valmistamiseen ja iskin kattilan tulille. Näin tiedän tasan tarkkaan, mitä leivälleni laitan. Natriumglutamaatista ja nitriitistä en suostu enää maksamaan, paitsi pakon edessä. Kilohinta oli erittäin kohtuullinen 6,90€/kg, kun perusleikkeleestä saa monesti maksaa sen 10-15€ kilolta. Te, joille porsaan kieli on uusi tuttavuus, kokeilkaa ja yllättykää iloisesti. Kyseessä on todellinen herkku! :)

Keitetty porsaan kieli

2 kpl porsaan kieliä (n. 500g)
1 l vettä
15 maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 tl ruususuolaa
1 sipuli
2 rkl kuivattua persiljaa

Huuhtele kielet huolellisesti kylmällä vedellä.
Lisää kattilaan kielet ja vesi, kiehauta. Kuori pinnalle syntyvä vaahto.
Lisää mausteet ja keitä noin tunnin ajan. Sammuta levy ja anna kielien jäähtyä hetken aikaa.
Kuori kielet niiden ollessa vielä lämpimiä, mutta laita ne takaisin jäähtyvään keitinliemeen maustumaan. Leikkaa poikkisuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Nauti karppileivän päällä tai muuten vaan. :)

4 kommenttia:

  1. Voi apulat, ensiajatus oli että YÖK! Mutta en toisaalta voi epäillä kun en ole ikinä porsaan kieltä maistanut...Ehkäpä tämän rohkaisemana joskus uskaltaudun tätäkin kokeilemaan :) Muuten olen kyllä kokkaillut ja leiponut ohjeittesi mukaan ja kaikki ovat olleet TOSI hyviä! Tykkään resepteistäsi ja vinkeistäsi koska ne ovat helppoja ja nopeita ja vieläpä kohtuuhintaisiakin!! Postauksiasi siis odotellaan täällä aina innolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe! Arvasin, että ajatus porsaan kielen syömisestä saa varmasti yhden jos toisenkin niskakarvat pystyyn :D Älä silti anna ennakkoluulojen viedä voittoa vaan kokeile rohkeasti! :)

      Reseptin mukaan valmistetun porsaan kielen maku muistuttaa maksamakkaran makua, mutta koostumus on kiinteämpi, lihaisampi. Jos siis tykkäät maksamakkaran mausta, porsaan kielenkin pitäisi maistua.

      Hienoa kuulla, että reseptini päätyvät muuhunkin kuin omaan käyttöön. Vielä hienompaa on kuulla, että kehittelemistäni ruoista myös tykätään. Jes! Tämä lämmittää sydäntäni, kiitos siitä. :)

      Poista
  2. Hihii, itse olen maistanut hirven ja peuran kieltä.. olivat kyllä mielenkiintoisia makukokemuksia! ;)

    Mikäs tämä karppileipä muuten on, ootko laittanut siitä reseptiä tänne vai oonko mä vaan missannut sen? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juusto-mantelileipäsiä ovat. Hieman erilaisia kuin perinteiset mantelileivät, joista en juurikaan välitä. :)

      Tsekkaa tästä resepti:
      http://karppikissa.blogspot.fi/2012/01/juusto-mantelileipasia.html

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...