maanantai 11. helmikuuta 2013

Uudet kujeet

Pahoittelut pienestä blogihiljaisuudesta. Tiukan karppikuukauden, tammikuun, jälkeen olen höllännyt hieman ruokailujen osalta ja sen sijaan keskittynyt kotona treenaamiseen. Tämä ei nyt tarkoita sitä, että olisin repsahtanut, ei lähellekään. :) Karppaan kyllä edelleen, mutta nykyisin yhdestä päivän kolmesta ateriasta löytyy hieman enemmän hiilihydraattia suhteessa aiempiin ruokailuihin. Kokeilen tällä menetelmällä muutaman viikon, reilumpaan liikuntaan yhdistettynä, katsotaan millaisia tuloksia saan. Huomenna otan itsestäni mitat, joita lähden sitten seuraamaan. Jännää! :)

Kuten jotkut teistä saattaa huomata, on viimeisestä viikkopunnituksesta on aikaa jo tovi. Tällä hetkellä minusta tuntuu, ettei puntari enää ole se paras mittari kertomaan hyvinvoinnistani. Vaikka paino ei olekaan laskenut, on viimeisen parin viikon aikana aerobinen kuntoni parantunut huomattavasti, lihasvoimakin on kasvanut.  Painoa on itse asiassa tainnut tulla suunnilleen kilon verran takaisin, mutta samalla kädet ovat kiinteytyneet, vatsa myös. Varsinkin käsistä huomaan, että rasvaa on palanut ja lihasta on tilalla. Kädet ovat täysin eri tuntuiset. Kiitokset siitä 8 kilon kahvakuulalle sekä 7 ja 10 kilon käsipainoille. :) Nopeasta muutoksesta innostuneena olen hihkunut avokilleni useamman kerran päivässä suunnilleen seuraavaa: "Kokeile, mikä haba! Kato, mulla on ojentajat!" Hänkin huomaa eron. :)

Vaikka liikunta yksinään on varsin tehoton laihdutuskeino, olen kokenut siitä olevan suurta hyötyä yleisen hyvinvoinnin kannalta. Tehokas liikunta on ainakin omalla kohdallani parantanut unenlaatua lähes välittömästi. Siitä hyvänä esimerkkinä voin kertoa, että yllätin avokkini totaalisesti, kun heräsin kuuden tunnin yöunien jälkeen täysin virkeänä 1½ tuntia ennen herätyskellon soittoa. Yleensä olen saattanut nukkua 10 tuntia, josta viimeinen tunti on kulunut sammuttaessa kännykän torkutus-toiminto jälleen 10 minuuttia myöhemmäksi. Avokkini oli suorastaan shokissa, positiivisessa sellaisessa, kun aamuyhdeksältä hänen noustessaan odotti aamiaispöydässä kaurapuuro, kalkkunamunakas ja tuore kahvi. Virtaa siis riittää. :)

Toisena konkreettisena hyötynä voin mainita, että vajaatehoiset astmaatikon keuhkoni ovat myös saaneet todellisen herätyksen ja tuntuvat toimivan nyt paremmin kuin muutama viikko sitten. Kunhan muutaman viikon jatkan samaan malliin, vointi on varmasti vielä nykyistäkin parempi.

Ruokasuunnitelmaa, reseptejä ja muuta mukavaa ruoasta on luvassa aivan normaalisti. Päivän hiilihydraattiraja on nyt hieman korkeammalla kuin tammikuussa, mutta kokonaisuutena päivät ovat vielä kauniisti karppeja. Ruokateeman lisäksi kirjailen ylös myös asiaa liikunnasta, hyvinvoinnista ja omasta edistymisestäni. Huomenna käyn itseni mittanauhalla läpi ja isken tänne faktat tiskiin senttien muodossa.

Hiphei, tästä lähdetään! Mahtavaa alkanutta viikkoa!

6 kommenttia:

 1. Toi hiilarien lisääminen on varmaan ihan hyvä idea. Mä karppailen itse aika rennosti. Perunat, pastat ja riisi eivät edelleenkään kuulu mun ruokavalioon mutta syön päivässä kuitenkin jotain ei niin karppaajalle sopivaa kuten vaikka viipaleen itseleivottua hiivatonta leipää tai esim lautasellisen kaura, ohra tai ruispuuroa. Samoin kasviksia en rajoita mitenkään. Pyrin aina aamulla suunnitelemaan ne ruokailut ainakin sen verran että jos aamiaisella on puuro niin sitten loppupäivänä ei mitään sellaista tai jos aamainen on munakas ja rahkaa niin jossain välissä päivää sitten se leipä jne jne.

  Tää ruokavalio on sopinut mulle loistavasti ja painoonkaan ei ole vaikuttanut kuin ehkä hieman keventäen mutta ei ainakaan lihottaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Milma!

   Suunnilleen samanlaista linjaa tulevat ruokailuni noudattamaan kuin sinulla. Yksi hieman hiilaripitoisempi ateria ei vielä koko päivää pilaa, mikäli muut ateriat ovat vähähiilihydraattisia. Tärkeintähän se kokonaisuus on. :)

   Pyrin itsekin pitämään huolta, että muut ruoat sisältävät riittävästi proteiinia ja rasvaa jotta hyvä tasapaino säilyisi. Sen lisäksi aion jatkossakin panostaa ruoan laatuun ja syödä ravinnerikasta ruokaa. Makaronia ja riisiä en osta, suosin ennemmin vaikka kvinoaa, joka on huomattavasti ravinnerikkaampaa evästä. Teen myös jatkossakin ruokani itse, enkä nauti natriumglutamaattia(tunnetaan ilmeisesti myös nimellä hiivauute)täyteen pumpattuja eväitä sen enempää kuin ennenkään. Nähtäväksi jää, kuinka hiilareiden nosto vaikuttaa. Mikäli homma ei toimi, aina voi palata takaisin siihen mikä toimi. :)

   Poista
  2. Niin juuri, aina voi palata :) Mua harmittaa kun en yhtään pidä tosta kvinoasta...kaapissa on paketti roikkunut pienen iäisyyden mutta en vaan ikinä saa sitä käytettyä mihinkään kun ei tee mieli sitten yhtään :D

   Poista
  3. Voi harmi! Etkö pidä kvinoan mausta, koostumuksesta vai kenties kummastakaan? Huuhteletko kvinoan ennen kypsennystä huolellisesti? Mikäli kvinoaa ei ole huuhdeltu, saattaa siihen jäädä ikävä sivumaku.

   Muistelin tässä, että joskus olen tehnyt kookoskvinoaa (kookosmaito-vesiseoksessa keitettyä), joka mielestäni antoi mukavaa vaihtelua ruokaan. Kaveriksi valmistin reilusti maustettua kanakastiketta. Meni aivan täydestä, en kaivannut riisiä. Eikä kvinoan makuakaan huomannut, vaikka itse en sitä vierastakaan. :)

   Poista
 2. Hei kuinka usein treenailet? :) ja minkä verran kerrallaan ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihaskuntoa teen suunnilleen 30-40 minuuttia kerrallaan, muutaman kerran viikossa. Välillä keskityn enemmän yläkroppaan, toisella kertaa alakroppaan. Eilen tein esimerkiksi puolen tunnin ajan pelkästään reisiin ja pakaraan kohdistuvia liikkeitä. Tänään tai huomenna on yläkropan vuoro. :)

   Aerobista liikuntaa harrastan suunnilleen saman verran, kesto vaihtelee puolesta tunnista reiluun tuntiin. Esimerkiksi viikonloppuisin tykkään heittää n. 7 km kävelylenkin suht reippaalla tahdilla. Viikolla teen monesti kestoltaan lyhyemmän (n.30min) aerobisen treenin. Astmaatikon keuhkoni hyötyvät aerobisesta, vaikkei se treenin aikana sille tunnukaan. :)

   Puolen tunnin kävelymatkat töihin ja koululle käyvät mukavasta hyötyliikunnasta. Mitään hikilenkkiä en silloin luonnollisesti vedä, mutta syke nousee silloinkin.

   Liikuntaa harrastan siis lähinnä ulkoilun ja kotona treenaamisen merkeissä. Salilla en käy, ainakaan tällä hetkellä. Jotta saan tehot irti kotitreenistä, on minulla SM-tasolla nuorena kilpaillut voimanostaja kotona kannustamassa ja opastamassa. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...